تاریخ انتشار: چهارشنبه 1404/11/01 - 11:47
کد خبر: 552112

دانیال کهزادیان؛

آیا ما سکولار شده‌ایم؟/ واکاوی سخنرانی روز مبعث رهبر انقلاب

آیا ما سکولار شده‌ایم؟/ واکاوی سخنرانی روز مبعث رهبر انقلاب

دانیال کهزادیان در یادداشتی با عنوان «آیا ما سکولار شده‌ایم؟» به بررسی بخش نخست سخنرانی روز مبعث رهبر انقلاب می‌پردازد و هشدار می‌دهد که جدا کردن دین از سیاست و اجتماع، همان سکولاریسم ناپیدا در شیوه فهم ما از ایمان است.

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ یادداشت از دانیال کهزادیان/// پس از سخنرانی رهبر انقلاب در روز مبعث، اغلب تحلیل‌ها و بازتاب‌های رسانه‌ای بر بخش پایانی بیانات متمرکز شد؛ جایی که سخن از آمریکا، اغتشاشات و مناسبات قدرت به میان آمد. در مقابل، بخش نخست سخنرانی ـ که به بعثت، جاهلیت، ایمان و نسبت آن با وضعیت امروز بشر می‌پرداخت ـ عملاً در حاشیه قرار گرفت.

این گزینش رسانه‌ای، صرفاً یک سلیقه خبری نیست؛ بلکه نشانه‌ی یک مسئله‌ی عمیق‌تر در شیوه‌ی فهم ما از دین است. ما ناخودآگاه سخن دینی را به دو حوزه‌ی «معنوی» و «سیاسی» تفکیک می‌کنیم و فقط بخش دوم را واقعی، عینی و قابل تحلیل می‌دانیم. این همان منطقی است که سکولاریسم بر آن استوار است: جدا کردن دین از ساحت اجتماع و سیاست.
در حالی که ساختار خود سخنرانی رهبر انقلاب، دقیقاً بر نفی همین جدایی بنا شده است.

رهبر انقلاب در بخش نخست بیانات، جامعه‌ی پیش از بعثت را ترسیم می‌کنند: جامعه‌ای گرفتار جهل، تبعیض، فساد و سلطه. سپس این وضعیت را نه صرفاً یک روایت تاریخی، بلکه الگویی تکرارشونده در تاریخ بشر معرفی می‌کنند. نکته‌ی مهم آن است که این توصیف، به هیچ جغرافیای خاصی محدود نمی‌شود؛ یعنی هر جامعه‌ای، از جمله جامعه‌ی امروز ما، می‌تواند در معرض چنین وضعیتی قرار گیرد.

راه خروج از این وضعیت، از منظر ایشان، نه صرفاً در تغییر مناسبات قدرت، بلکه در تحقق «ایمان» است. اما ایمان در این بیان، یک تجربه‌ی صرفاً فردی و عبادی نیست؛ بلکه حقیقتی اجتماعی و تمدنی است.

این معنا با استناد ایشان به آیه‌ی قرآن روشن‌تر می‌شود:
«وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِن کُنتُم مُّؤْمِنِینَ»

در این آیه، عزت و برتری وعده داده شده، اما مشروط به ایمان. نکته‌ی مغفول آن است که ایمان در منطق قرآن، تنها به باور قلبی یا مناسک عبادی فروکاسته نمی‌شود. ایمان، وقتی معنا پیدا می‌کند که در مناسبات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیز حضور فعال داشته باشد.

در همین چارچوب است که می‌توان به الگوی ابوذر غفاری توجه کرد؛ شخصیتی که ایمان او صرفاً در عبادت خلاصه نشد، بلکه به نقد ساختار اقتصادی و اعتراض به انباشت ثروت در عصر معاویه انجامید. ابوذر نشان داد که ایمان، اگر اجتماعی نشود، به انفعال می‌رسد؛ و عدالت، اگر ایمانی نشود، به ابزار قدرت بدل می‌شود.

با این نگاه، بخش بعثت و بخش سیاسی سخنرانی رهبر انقلاب دو موضوع جداگانه نیستند. بعثت، آغاز پروژه‌ی ایمان اجتماعی است و سیاست، میدان تحقق آن ایمان. تفکیک این دو، در واقع بازتولید همان مرزی است که سکولاریسم میان دین و سیاست ترسیم کرده است.

تمرکز صرف بر بخش سیاسی سخنرانی و نادیده‌گرفتن بخش بعثتی آن، باعث می‌شود پیام اصلی بیانات به‌درستی فهم نشود. زیرا در این صورت، سیاست از ریشه‌ی ایمانی خود جدا می‌شود و بعثت نیز به یک مناسبت آیینی تقلیل می‌یابد.

سؤال اصلی اینجاست: آیا ما در شیوه‌ی فهم خود از دین، ناخواسته سکولار شده‌ایم؟ نه به این معنا که دین را انکار می‌کنیم، بلکه به این معنا که آن را از میدان اجتماع، عدالت و سیاست جدا کرده‌ایم.

اگر قرار است بعثت در تاریخ امروز معنا داشته باشد، باید ایمان دوباره به سطح اجتماعی بازگردد؛ ایمانی که مسئولیت‌آفرین باشد، مطالبه‌گر باشد و نسبت به ساختارهای ناعادلانه بی‌تفاوت نماند.

در غیر این صورت، هم بعثت در سطح مناسبت باقی می‌ماند و هم سیاست از پشتوانه‌ی اخلاقی و ایمانی خود تهی می‌شود؛ و این دقیقاً همان نقطه‌ای است که سکولاریسم، نه به‌عنوان یک نظریه رسمی، بلکه به‌صورت یک عادت ذهنی در فهم ما شکل می‌گیرد.

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
ثبت‌نام در ظرفیت خالی دوره‌های کارشناسی علمی کاربردی تمدید شد
امتحانات پایان‌ترم دانشگاه علمی کاربردی به ۱۱ تا ۲۳ بهمن موکول شد
مرگ ۱۳ آمریکایی در اثر سرما
امارات متحده عربی : اجازه استفاده از خاک خود در هرگونه تعرض به ایران را نمی دهیم
ابراز همدردی روسیه با ایران به مناسبت جان باختن جمعی از شهروندان و حافظان امنیت
ادعای ترامپ: دیپلماسی در قبال ایران همچنان یک گزینه است
سفارت ایران : سخنان وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در باکو، کذب و تحریک‌آمیز بود
سرپرست معاونت امور مجلس دانشگاه آزاد منصوب شد
مراسم یادبود «رضا رویگری» +عکس
نشست نوبت صبح دوشنبه ۶ بهمن‌ماه کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۵ +عکس
ترکیه: قاطعانه با مداخله خارجی در ایران مخالفیم
قالیباف: کالاهایی که به ارز ترجیحی ارتباطی ندارند نباید گران شوند
جزئیات ثبت‌نام عمره جدید اعلام شد
گفت‌وگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و سریلانکا
افزایش قیمت نفت در پی اختلال در تولید نفت آمریکا
ولایتی: ترامپ از ترس شکست به سرعت تسلیم می‌شود
پیام وزیر اقتصاد به مناسبت روز جهانی گمرک
آخرین وضعیت برگزاری آزمون‌ آیلتس در ایران
نتایج نهایی آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی نیمه دوم بهمن اعلام می‌شود
ابلاغ تقویم اصلاحی آموزشی نیمسال دوم دانشگاه آزاد+جزئیات زمان‌بندی
راه‌اندازی رشته دانشگاهی مدیریت استاندارد ضروری است
ثبت‌نام در ظرفیت خالی دوره‌های کارشناسی علمی کاربردی تمدید شد
امتحانات پایان‌ترم دانشگاه علمی کاربردی به ۱۱ تا ۲۳ بهمن موکول شد
آخرین وضعیت برگزاری آزمون‌ آیلتس در ایران
نتایج نهایی آزمون دکتری تخصصی علوم پزشکی نیمه دوم بهمن اعلام می‌شود
ابلاغ تقویم اصلاحی آموزشی نیمسال دوم دانشگاه آزاد+جزئیات زمان‌بندی
فراخوان پذیرش پژوهشگر پسادکتری تقاضامحور در ۶ دانشگاه کشور منتشر شد
اجرای طرح پیشگیری از افت تحصیلی دانشجویان در ایام امتحانات
تشکیل اتاق فکر بین‌الملل در دانشگاه صنعتی امیرکبیر
مهلت ثبت‌نام در آزمون جامعه‌الزهرا(س) تا ۲۲ بهمن تمدید شد
احیای مرکز ارزیابی کیفیت دانشگاه تهران پس از ۴ سال تعطیلی
زمان شروع نیمسال دوم تحصیلی دانشگاه‌های علوم پزشکی اعلام شد
ارتقای ۱۰ عضو هیئت علمی دانشگاه‌های پیام نور و ملی مهارت به دانشیاری
ثبت‌نام دانش‌آموختگان خارج از کشور در آزمون علوم پایه پزشکی آغاز شد
انتقاد بودجه‌ای رئیس دانشگاه شریف
انتشار تقویم آموزشی نیمسال دوم رشته‌های پزشکی دانشگاه آزاد تهران جنوب
آغاز ثبت‌نام آزمون زبان دانشگاه آزاد اسلامی
دسترسی پژوهشگران دانشگاه تهران به منابع علمی با وی پی ان اختصاصی
۳ عضو هیئت علمی تربیت مدرس چهره‌های برتر تعامل با صنعت شدند
ثبت‌نام در ظرفیت خالی مانده دوره‌های کارشناسی علمی کاربردی آغاز شد
خوابگاه مقطع کارشناسی دانشگاه الزهرا(س) تعطیل شد
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top